Wednesday, November 24, 2010

Resipi: Roti jala dan kari ayam


Dah lama dah aku teringin nak makan roti jala..maka, aku pesan pada sepupu aku yang bertandang ke Melbourne tempoh hari untuk membawa bekas untuk membuat roti jala yang dikirim oleh mama ku..alhamdulillah, menjadi roti jala aku..sedang elok..senang je nak buat..jom, tengok resipi..

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
secubit garam
beberapa titik pewarna kuning

Cara-cara:

1. Ayakkan 2 cawan tepung gandum. Masukkan ke dalam bekas.

2. Masukkan air ke dalam bekas yang berisi tepung tadi sambil dikacau perlahan-lahan. Pecahkan sebiji telur. Kacau sehingga sebati.

3. Masukkan garam dan pewarna kuning.

4. Kisarkan adunan di dalam pengisar untuk mendapatkan batter yang tidak bergentel.

5. Panaskan non-stick pan dengan minyak yang dicelup di atas kertas tisu.

6. Masukkan adunan di dalam bekas dan jala adunan sehingga habis satu-persatu.

7. Hidangkan bersama kari ayam.

No comments:

Post a Comment